Гострий цистит

Гострий цистит - це поширений різновид захворювань нижніх сечовивідних шляхів. За такої хвороби відбувається запалення оболонки сечового міхура. Таке захворювання найчастіше має бактеріальну природу і, в переважній більшості випадків, розвивається у жінок1. Гострий цистит зазвичай успішно піддається лікуванню в домашніх умовах. Але пацієнтам із симптомами такої хвороби необхідно звернутися до лікаря для уточнення діагнозу і підбору максимально ефективного лікування.

Причини гострого циститу

Спробуємо розібратися насамперед, чому може розвинутися гострий цистит, від чого виникає таке захворювання. Основна причина гострого циститу - це бактерії. Вони легко можуть потрапити в уретру, а через неї й у слизові оболонки сечового міхура зі шкіри статевих органів і ділянки біля ануса. І якщо розглянути анатомічні особливості жінок і чоловіків, одразу можна зрозуміти, чому в жінок така хвороба виникає частіше. У них уретра набагато коротша, ніж у чоловіків. Крім того, вона є ширшою та розташована ближче до ануса. Тому перенесення патогенної флори відбувається легше. А короткою уретрою бактерії швидше та простіше досягають сечового міхура 1.
Найпоширеніший збудник циститу - це кишкова паличка. На її частку припадає до 75-95% випадків такої хвороби. Другий за поширеністю патоген, що викликає запалення сечового міхура, - це клебсієла. Інші поширені етіологічні патогени - це бактерії із сімейства ентеробактерій, а також деякі стафілококи та ентерококи. Інші види мікроорганізмів вкрай рідко провокують виникнення інфекцій сечовивідних шляхів1.
Ризики виникнення гострого циститу збільшуються у жінок при:
● статевої активності;
● частої зміни сексуальних партнерів;
● застосуванні сперміцидів для запобігання;
● наявність в анамнезі інших інфекцій сечовивідної системи;
● наявність схильності до циститу у родички першої лінії споріднення;
● стан постменопаузи;
● цукровий діабет,
● трансплантація нирки1.
У чоловіків гострий цистит виникає досить рідко. Імовірність виникнення такої хвороби зростає за наявності супутніх урологічних аномалій, ослаблення імунітету, порушення току сечі тощо1.

Симптоми гострого циститу

Класичні симптоми гострого циститу включають:
● біль і різь під час сечовипускання;
● зміна кольору сечі - вона стає каламутною, також у ній з'являються домішки крові;
● часті позиви до сечовипускання, зокрема й такі, які неможливо терпіти (так звані "імперативні");
● болючість у нижній частині живота - у проекції сечового міхура;
● загальне погіршення самопочуття (слабкість, млявість, зниження апетиту) 1,2.
Якщо виник гострий цистит, симптоми зазвичай не включають лихоманку, озноб, нудоту і блювоту. Такі ознаки характерні для пієлонефриту - запалення нирок. Хворого в цьому випадку також може турбувати біль у боці.
Водночас в ослаблених і вікових пацієнтів можуть бути присутніми загальні симптоми, зокрема зміна психічного статусу, млявість і слабкість.
Якщо розвивається гострий цистит, ознаки зазвичай з'являються раптово і погіршення самопочуття швидко наростає. Це є вагомим приводом для звернення по медичну допомогу.

Важливо!

Інформацію з цієї статті не можна використовувати для самодіагностики та самолікування. Для встановлення правильного діагнозу та призначення лікування слід завжди звертатися до лікаря.

Діагностика гострого циститу

Якщо є підозра на гострий цистит, діагностика зазвичай має неспецифічний характер. Діагноз може бути поставлений на підставі аналізу ознак хвороби, які відповідають інфекції нижніх сечовивідних шляхів. Зазвичай лікарі навіть не наполягають на клінічному підтвердженні діагнозу й одразу призначають лікування. Перед початком антибактеріальної терапії бажано здати аналіз сечі для контролю стану в динаміці, а посів сечі тепер не роблять, оскільки результати його надійдуть не скоро, а лікувати потрібно вже сьогодні1.
Без таких досліджень точно не обійтися, якщо діагностовано гострий цистит у чоловіків, а також якщо його виявили в жінок, які мають фактори ризику розвитку ускладнених інфекцій сечовивідних шляхів. До таких належать діабет, імунодефіцитний статус, нещодавні діагностичні або хірургічні урологічні втручання, трансплантація нирки, камені в нирках в анамнезі, анатомічні або функціональні аномалії сечовивідних шляхів або вагітність. Ще посів сечі проводиться обов'язково, якщо пацієнти не реагують на проведене лікування або якщо інфекція набуває рецидивуючого характеру (повторюється протягом 2-4 тижнів)1.
Додатково всім жінкам необхідно зробити тест на вагітність, щоб уникнути потенційної небезпеки для плода від антибіотиків, що використовуються. Чоловікам із циститом рекомендовано урологічне обстеження для оцінки стану простати.

Лікування гострого циститу

Якщо лікар діагностував гострий цистит, лікування включає прийом антибіотиків. Вибір протимікробного засобу залежить від факторів ризику інфікування пацієнта множинними лікарсько-стійкими мікроорганізмами. Пацієнтів із низьким ризиком розвитку таких складних інфекцій лікують класичними препаратами першої лінії вибору1.
Також успішне лікування гострого циститу вимагає дотримання низки простих рекомендацій. Хворим необхідний:
● спокій - постільний або напівпостільний режим;
● молочно-рослинна дієта з виключенням гострих приправ, консервів, м'ясних бульйонів;
● вживання значної кількості рідини (звичайної води, чаю, сечогінних трав, ягідних морсів, киселів)2.
При цьому організація теплих ванночок або сухого тепла не рекомендовані.
Важливим етапом лікування циститу стає застосування фітопрепаратів з доведеною ефективністю. Якраз до таких належить Канефрон. Він чинить комплексний вплив:
● бореться з інфекцією, що викликає запалення;
● підсилює ефективність антибіотиків;
● пригнічує запальний процес;
● чинить сечогінну дію;
● сприяє зменшенню спазмів і, відповідно, болю;
● знижує ризик ускладнень;
● допомагає уникнути рецидивів хвороби та розвитку хронічного циститу.
Препарат випускається в різних лікарських формах, як Канефрон Н краплі та Канефрон Н таблетки. Це дає змогу підібрати максимально зручний варіант з урахуванням уподобань людини. Канефрон Н можна приймати з першого дня хвороби. Він має натуральний склад (містить екстракти лікарських трав) і, як правило, добре переноситься2.
У чоловіків гострий цистит лікується так само як і в жінок, за умови відсутності будь-яких чинників ризику розвитку ускладненої інфекції сечовивідних шляхів або будь-яких симптомів, що вказують на інфекцію поза сечовим міхуром. Але при цьому варто враховувати, що будь-яка чітко діагностована інфекція сечових шляхів у чоловіка розглядається, як ускладнена інфекція, і збільшує ризик виникнення хронічного простатиту, який може не бути клінічно очевидним (не проявлятиметься яскравою симптоматикою) протягом кількох тижнів або навіть місяців після початкового зараження. Тому чоловікам лікарі воліють призначати антибіотики, які можуть проникнути в тканини простати 1,3.

Важливо!

Інформацію з цієї статті не можна використовувати для самодіагностики та самолікування. Для встановлення правильного діагнозу та призначення лікування слід завжди звертатися до лікаря.

Профілактика гострого циститу

Профілактика гострого циститу має включати:
● скрупульозне дотримання гігієни, особливо перед дотиком до статевих органів;
● проведення сечовипускання відразу після статевого акту;
● відмова від тісного одягу та спідньої білизни, яка врізається в тіло;
● дотримання інтенсивного питного режиму в будь-яку пору року - це справді знижує ризик рецидивних інфекцій сечовивідних шляхів;
● турбота про тепло і комфорт - у холодну пору року потрібно одягатися за погодою та уникати переохолоджень1,2.
Після перенесеного циститу за високого ризику рецидивів пацієнтам рекомендована профілактика фітопрепаратами з доказовою базою. З цим завданням відмінно впорається Канефрон Н. Як Канефрон Н краплі, так і Канефрон Н таблетки зручно тримати під рукою. Вони можуть виявитися абсолютно незамінними в разі переохолодження та інших ситуацій, коли ризик загострення циститу дуже високий.

Лікарі не використовують термін "звичайний цистит". Запалення сечового міхура, яке виникає вперше і проявляється болем під час сечовипускання, частим сечовипусканням і болем у ділянці нижньої частини живота, класифікують як "гострий цистит". Якщо хвороба з'являється знову і знову, кажуть про рецидивуючий цистит1.

Щоб зменшити біль, можна прийняти будь-який знеболювальний засіб (нестероїдний протизапальний препарат). Відмінним вибором будуть ліки, які зазвичай використовуються для зниження температури, вони також мають знеболювальні властивості. Також зменшити біль допоможуть краплі або таблетки Канефрон Н1,2.

Тривалість хвороби залежить від її тяжкості, а також від правильності лікування. У разі своєчасного початку терапії та дотримання всіх рекомендацій лікаря одужання настає вже за 5-7 днів, а симптоми зникають вже через 3 дні після початку антибіотикотерапії3.

У разі гострого болю в разі циститу потрібно прийняти знеболювальні ліки та звернутися за консультацією до лікаря.

Не можна вживати спиртне, їсти гостру, солону, копчену, мариновану їжу, робити гарячі ванночки або прикладати до живота сухе тепло. Також не можна вести активний спосіб життя та ігнорувати рекомендації щодо лікування хвороби.

Перевірено медичним фахівцем
Коваль Сергій Анатолійович

медичний радник та менеджер з медичних питань ТОВ “Біонорика“
Магістр у галузі знань Охорона здоров'я та фармація

Література:
1Raymund Li; Stephen W. Leslie. Cystitis. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan-.
2Пасечников С.П. Цистит: етіопатогенез, класифікація, клінічна картина, діагностика, лікування. Український медичний часопис. 3 серпня 2016 року
3Vasimahmed Lala; Stephen W. Leslie; David A. Minter. Acute Cystitis. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan-.

САМОЛIКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКIДЛИВИМ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ´Я