Пієлонефрит у чоловіків

Гострий пієлонефрит - це бактеріальна інфекція нирок і ниркових мисок. Таке захворювання частіше виникає у жінок, вони більш схильні до його розвитку через анатомічні особливості. Пієлонефрит у чоловіків діагностують рідко, і така хвороба потребує до себе уважного ставлення та комплексного лікування під лікарським контролем. Адже в разі несвоєчасного звернення по медичну допомогу або в разі ігнорування лікарських рекомендацій це захворювання може спровокувати різні ускладнення1. Спробуємо розібратися, що таке пієлонефрит у чоловіків трохи детальніше, розповімо про його можливі причини, прояви та методи терапії.

Причини пієлонефриту в чоловіків

Найчастіше розвиток пієлонефриту в чоловіків виникає на тлі якихось інших проблем зі здоров'ям сечостатевої системи. Серед найпоширеніших станів, які призводять до розвитку такої хвороби, є:

  • сечокам'яна хвороба
  • простатит;
  • гіпертрофія передміхурової залози2.

Такі стани ускладнюють нормальний потік сечі, внаслідок чого утруднюється спорожнення сечового міхура. Застій сечі в ньому стає ідеальним середовищем для розмноження патогенної флори. По сечоводах бактерії можуть потрапляти висхідним шляхом у нирки та спровокувати пієлонефрит.
Також ризик виникнення пієлонефриту зростає у літніх чоловіків. Річ у тім, що з віком спостерігається деяке зниження антибактеріальної активності секрету простати, що збільшує ризик появи інфекцій.
Більш рідкісним є гематогенний пієлонефрит. При такому захворюванні бактерії потрапляють у нирку не з сечею, а з кров'ю. Подібний стан може спостерігатися в ослаблених хронічно хворих пацієнтів, а також в осіб, які отримують імуносупресивну терапію. Зокрема, стафілококові або грибкові інфекції можуть поширюватися на нирки з віддалених вогнищ у кістках або шкірі2.
Будь-який випадок гострого пієлонефриту в чоловіків вважається ускладненим, оскільки вони мають вищу ймовірність ускладнень, зокрема за наявності супутніх патологій.

Важливо!

Інформацію з цієї статті не можна використовувати для самодіагностики та самолікування. Для встановлення правильного діагнозу та призначення лікування слід завжди звертатися до лікаря.

Симптоми пієлонефриту в чоловіків

Зазвичай якщо розвивається пієлонефрит, симптоми в чоловіків включають:

  • лихоманку - температура може підвищуватися як незначно, так і вище 39°С;
  • біль у боці - він зазвичай має односторонній характер і концентрується над ураженою ниркою, також може спостерігатися двостороння болючість реберно-хребцевого кута;
  • нудоту або блювоту1.

Однак буває таке, що хвороба має змазану симптоматику, деякі хворі мають здоровий вигляд і навіть відчувають себе більш-менш нормально. У літніх пацієнтів також можуть спостерігатися зміни психічного статусу, лихоманка, загальне погіршення стану та ураження інших систем органів.
Симптоми пієлонефриту в чоловіків можуть наростати в разі переходу запального процесу в гнійну стадію. У цьому разі у хворого також спостерігається:

  • зниження артеріального тиску;
  • порушення серцевого ритму;
  • блідість шкіри;
  • загальна слабкість;
  • олігурія - скорочення кількості виділеної урини3.

Такі ознаки вимагають негайного звернення за медичною допомогою.

Діагностика пієлонефриту в чоловіків

Щоб діагностувати пієлонефрит у чоловіків, лікарі проводять:

  • опитування та огляд пацієнта;
  • аналізи сечі та крові;
  • посів сечі для виділення патогенних мікроорганізмів і визначення їхньої чутливості до антибіотиків;
  • УЗД нирок;
  • КТ з контрастом (за необхідності)2.

Зазвичай діагностика пієлонефриту в чоловіків не викликає жодних складнощів.

Ускладнення пієлонефриту в чоловіків

Багато хто цікавиться, чим небезпечний пієлонефрит у чоловіків. Таке захворювання може ускладнюватися:

  • нирковим або паранефральним абсцесом;
  • подальшим зростанням каменю нирки;
  • сепсисом;
  • тромбозом ниркових вен;
  • папілярним некрозом;
  • гострою нирковою недостатністю;
  • емфізематозним пієлонефритом1.

Щоб запобігти ускладненням у разі пієлонефриту в чоловіків, необхідно дотримуватися всіх рекомендацій лікаря-нефролога, а в разі виникнення будь-якої симптоматики, що насторожує, звертатися до лікаря для позапланового огляду та консультації.

Важливо!

Інформацію з цієї статті не можна використовувати для самодіагностики та самолікування. Для встановлення правильного діагнозу та призначення лікування слід завжди звертатися до лікаря.

Лікування пієлонефриту в чоловіків

Попри те, що пієлонефрит у чоловіків вважається від самого початку ускладненим захворюванням, терапія іноді може проводитися в домашніх умовах, хоча багато лікарів вважають за краще все ж наполягати на госпіталізації. Пацієнту призначають антибактеріальні препарати, водночас стандартний термін їх приймання становить 2 тижні (жінкам, для порівняння, антибіотики потрібно приймати менше).
У разі порушень відтоку сечі лікування пієлонефриту в чоловіків може включати катетеризацію або стентування нирки. Паралельно може проводитися детоксикаційна терапія з використанням комплексних сольових розчинів, а також розчину глюкози. Лікарі можуть призначати засоби для поліпшення кровотоку нирок3.
Якщо виник пієлонефрит у чоловіків, лікування також включає:

  • збільшення питного режиму;
  • дотримання дієти (рекомендована легка їжа, яка добре засвоюється);
  • відмову від шкідливих звичок;
  • дотримання напівпостільного режиму.

Важливим етапом лікування пієлонефриту може стати фітотерапія, наприклад, за допомогою препарату Канефрон Н. Це німецький препарат, який чинить комплексний вплив:

  • бореться з інфекцією;
  • підсилює дію антибіотиків;
  • чинить сечогінну дію;
  • допомагає усунути запалення;
  • покращує роботу нирок та їхній кровотік3.

Завдяки використанню препарату Канефрон можна знизити ризик ускладнень і прискорити одужання.

Профілактика пієлонефриту в чоловіків

З огляду на той факт, що пієлонефрит у чоловіків виникає рідко, для зниження ризику його розвитку потрібно насамперед уважно стежити за здоров'ям своєї сечостатевої системи та вживати заходів для профілактики простатиту й аденоми простати, які є можливими причинами розвитку такої хвороби. Потрібно регулярно обстежуватися в лікаря-уролога, а також уникати переохолодження та безладних статевих зв'язків, і вести активний спосіб життя (це допомагає знизити ризик розвитку простатиту).
Профілактика пієлонефриту в чоловіків має неспецифічний характер і спрямована загалом на збереження загального здоров'я.

Лікування пієлонефриту в чоловіків передбачає використання антибіотиків. Вони можуть вводитися ін'єкційно або інфузійно, а також застосовуватися у вигляді таблеток. Додатково пацієнту можуть бути прописані ліки для поліпшення функції нирок. Також може використовуватися Канефрон Н у таблетках і каплях.

Лікування пієлонефриту в чоловіків неможливе без використання антибіотиків. Їх підбирає лікар з урахуванням чинників, що викликали розвиток хвороби, і проведених діагностичних маніпуляцій. На додаток до них може використовуватися Канефрон Н. Він підсилює дію антибіотиків і може допомогти впоратися із запаленням швидше.

Пієлонефрит може спричиняти різні ускладнення, які небезпечні для здоров'я і навіть життя. Серед них - абсцес нирки, який супроводжується формуванням порожнини, заповненої гноєм, ниркова недостатність і сепсис (зараження крові).

Пієлонефрит проявляється тріадою симптомів: болем у боці, лихоманкою і нудотою (може переходити в блювоту). Вираженість цих ознак може бути різною, іноді деякі симптоми відсутні. Можлива також наявність симптомів інтоксикації організму.

Перевірено медичним фахівцем
Коваль Сергій Анатолійович

медичний радник та менеджер з медичних питань ТОВ “Біонорика“
Магістр у галузі знань Охорона здоров'я та фармація

Література:
1Mariya Belyayeva; Jordan M. Jeong. Acute Pyelonephritis. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan-.
2KALYANAKRISHNAN RAMAKRISHNAN, AND DEWEY C. SCHEID. Diagnosis and Management of Acute Pyelonephritis in Adults. Am Fam Physician. 2005;71(5):933-942
3С.П. Пасєчніков. Пієлонефрит: сучасні підходи до діагностики та лікування. Медичні аспекти здоров' чоловіка. 3 (22)' 2016

САМОЛIКУВАННЯ МОЖЕ БУТИ ШКIДЛИВИМ ДЛЯ ВАШОГО ЗДОРОВ´Я